1. AC

    RACING SPECIAL Meer informatie

    1924

Voor zijn 21e verjaardag ontvangt de Engelsman Gordon Rossiter 1.000 pond, die hij besteedt aan de verbouwing van een oude tweeliter zescilinder AC uit 1924 tot een racewagen. In de heuvelklim van Blackwell vestigt hij al vrij snel daarna een nieuw klassenrecord en in 1937 rijdt hij in de heuvelklims van Rushmere Hill en Shelsley Walsh.

Tijdens een race op Donington Park wordt Rossiter geklokt op een topsnelheid van 170 km/u. In de nacht daarna overlijdt hij onverwacht aan een hersenvliesontsteking. Zijn ouders bewaren de auto als herinnering tot na de Tweede Wereldoorlog. Daarna wordt er door andere eigenaren nog mee geracet tot 1967, waarna de AC wordt opgenomen in de collectie.

AC staat voor Auto Carrier, de naam van een driewielige bestelwagen die door de Londense gebroeders Weller in 1904 op de markt wordt gebracht. In 1913 volgt de eerste vierwieler. Vanaf het begin van de jaren twintig doet AC zeer succesvol mee aan races. Een faillissement in de jaren dertig wordt afgewend door de productie te verlagen en na de oorlog maakt AC voornamelijk sportwagens. 

De auto’s trekken begin jaren zestig de aandacht van de Amerikaanse coureur/constructeur Carroll Shelby. De combinatie van het AC-chassis met een ‘small block’ Ford V8 leidt tot een van de beroemdste Amerikaanse sportwagens aller tijden, de AC Cobra