1. AMERICAN LAFRANCE

    HOOK AND LADDER AERIAL TYPE 31-6 Meer informatie

    1922

Amerikanen maken de mooiste brandweerauto’s ter wereld. Het functionele aspect van een brandweerwagen gaat schuil onder rijke versieringen. Deze American LaFrance Hook And Ladder Aerial Type 31-6, in 1922 afgeleverd aan het brandweerkorps van Westfield, New Jersey, is daar geen uitzondering op, getuige de prachtige bladgouden versieringen en de zwarte biezen alsmede het locomotiefachtige front met een bumper die aan een koeienvanger doet denken. Om de extreem lange auto makkelijker door het verkeer te loodsen, kan achterop een tweede ‘stuurman’ zitten om de achterwielen te besturen. De ladder kan via een systeem met lange veren worden uitgeschoven naar een lengte van meer dan 20 meter en is speciaal ontwikkeld voor brandbestrijding in hoge gebouwen.

De brandweerauto verkeert in onberispelijke conditie na een intensieve restauratie door John Abrahamson van het Amerikaanse Enfield Auto Restoration. De uitrusting, inclusief ladders en gereedschappen, is helemaal compleet.

De LaFrance-fabriek wordt in de jaren zeventig van de negentiende eeuw in New Jersey opgericht door Truckson LaFrance, wiens voorouders hugenoten waren. LaFrance maakt in eerste instantie stoommachines. In 1900 gaat de onderneming samen met andere fabrikanten en wordt American LaFrance gevormd. Rond 1910 legt de fabriek zich toe op de fabricage van gemotoriseerde brandweervoertuigen.