1. ASTON MARTIN

    DB3 WORKS TEAM CAR Meer informatie

    1952

‘Works car’ is een bij autoliefhebbers inmiddels ingeburgerde Engelse term voor ‘fabrieksracer’, die het onderscheid aangeeft met auto’s die door particulieren (‘privateers’) worden ingeschreven voor een autorace. Deze unieke Aston Martin DB3 Works Team Car is een van de vijf fabrieksracers van het type DB3. De auto is in 1954 door de fabriek gemoderniseerd met een carrosserie in de stijl van de DB3S, een lichtere versie van de DB3. De golvende carrosserievorm is typerend voor competitiesportwagens uit de jaren vijftig.

Er is op Monaco ooit één Grand Prix voor sportwagens verreden, in 1952, en daar heeft deze auto aan meegedaan. De jonge coureur Peter Collins bereikt met de DB3 een zevende plaats. Samen met topmotorcoureur Geoff Duke rijdt Collins de auto een jaar later opnieuw in de 12 Uren van Sebring, de openingsrace van het wereldkampioenschap voor sportwagens. Collins ligt met ruime voorsprong aan kop als hij wisselt met Duke, maar deze crasht en de DB3 ligt uit de race.

De auto wordt hersteld en met opnieuw Peter Collins aan het stuur haalt de Aston Martin een zestiende plaats in de Mille Miglia van 1953.

Vandaag de dag is deze DB3 een regelmatige deelnemer aan de historische Mille Miglia.