1. BENZ

    PRINCE HEINRICH Meer informatie

    1910

Aan het begin van de twintigste eeuw werd in Europa de ‘Prinz Heinrich Fahrt’ gereden. Deze race was vernoemd naar een briljant sportman en broer van Keizer Wilhelm II. De race was uitsluitend voor productie auto’s met vier stoelen en drie passagiers. 

Op 10 juni 1910 reden tien deelnemers de 1900 kilometer door Duitsland en Frankrijk. De auto’s waren uitgerust met 80HP en 100HP motoren, voorzien van oliepompen, cardanaandrijving en een elegante ‘tulp’ carrosserie. Een aantal van de deelnemende auto’s reed een maand later in Rusland ook de Tsaar Nicholas race over 2800 kilometer in acht dagen. 

Een aantal jaren geleden werden in de magazijnen van het Mercedes-Benz Museum en het Louwman Museum twee van deze auto's ontdekt. Beide auto’s waren op de carrosserieën na in alle opzichten compleet. Het idee ontstond om de auto’s te restaureren en beide musea werken onder leiding van het Louwman Museum samen aan dit project. Hoewel het grootste gedeelte van de archieven van Benz tijdens de Tweede Wereldoorlog is vernietigd, werd toch nog een groot aantal foto’s, tekeningen en originele schetsen gevonden, die het mogelijk maakten beide auto’s exact te reconstrueren.