1. CHRYSLER

    TOWN & COUNTRY BARREL BACK STATION WAGON Meer informatie

    1942

Het gebruik van houten panelen in plaats van metalen plaatwerk is een modegril die vooral in Amerika in de jaren dertig in opkomst is. De deurpanelen van deze Chrysler hebben een raamwerk van essenhout en de panelen zelf zijn van mahoniehout. Onnodig te zeggen dat deze ‘woodies’, zoals de auto’s worden genoemd, net als een boot erg veel onderhoud vergen. Minstens een keer per jaar moeten de panelen worden gevernist.

Dat deze Chrysler ‘station wagon’ uit 1942 in zo’n mooie, originele staat bewaard is gebleven, is dan ook opmerkelijk. Het is een ‘barrel back’, een auto met een tonvormige achterzijde. Deze negenzits (!) auto wordt destijds door Sidney Ehrman uit San Francisco gekocht om zijn gezin en gasten te vervoeren op het familielandgoed Pine Lodge aan het Lake Tahoe, een van de grootste landgoederen in die omgeving. De auto is nooit gerestaureerd, altijd perfect onderhouden en is door het Louwman Museum overgenomen van de eerste eigenaar.

Het ontwerp van de Chrysler Town & Country is van de toenmalige Chrysler-president David Wallace. Op het model 1942 is de hele voorzijde is van roestvrijstalen strips voorzien, die om de spatborden heen lopen om een idee van snelheid te geven. Er zijn tot 1942 circa 2.000 Town & Country’s gebouwd, waarvan 849 van deze negenzitter. Door de oorlog is de productie stilgezet.