1. DARRACQ

    12-HP 'GENEVIEVE' Meer informatie

    1904

Dit is de naamgeefster en dus de eigenlijke hoofdrolspeelster van de film ‘Genevieve’ uit 1953 die zich afspeelt tegen de achtergrond van de London to Brighton run. Deze Darracq uit 1904 is in de film de hobbyauto van advocaat Alan McKim, gespeeld door acteur John Gregson. Bijzonder is dat Gregson de auto in de film wel bestuurt, maar eigenlijk helemaal niet kan autorijden.

De Engelsman Norman Reeves is in die tijd de echte eigenaar van de Darracq. Hij restaureert de auto en geeft deze een naam: ‘Annie’. Als de Darracq wordt aangewezen om in de film mee te spelen, blijkt regisseur Henry Cornelius allerminst tevreden met de naam. Hij herdoopt de auto ‘Genevieve’, naar de schutspatroon van Parijs, de stad waar de auto is gebouwd.

De film wordt een groot succes en in 1953 rijdt Genevieve onder zeer grote belangstelling ook de ‘echte’ London to Brighton Run. Achter het stuur zit de Nederlandse rallyrijder Maurice Gatsonides, die eerder dat jaar de Monte Carlo Rallye heeft gewonnen.

De Darracq zelf is kort na de Tweede Wereldoorlog ontdekt in Oost-Londen, op een erf vol rommel. Er liggen vijftien autochassis, waarvan twee van een Darracq. Die twee chassis worden voor 25 pond gekocht door Peter Venning, die van twee één maakt en korte tijd later een tweezits koetswerk vindt in een schuur. Omdat Venning net getrouwd is en tijd noch geld heeft, verkoopt hij de auto aan Norman Reeves, die de Darracq verder afbouwt naar de vorm die ze nog steeds heeft.

Reeves is echter op een bepaald moment alle door de film veroorzaakte publiciteit rond de Darracq beu en verkoopt de auto aan een vriend uit Australië. Deze stelt Genevieve ruim veertig jaar in een museum tentoon. In de jaren negentig wordt de auto verworven door het Louwman Museum en is sindsdien weer een regelmatige en zeer geliefde deelnemer aan de London to Brighton Run.

Aardig detail is het uitlaatorgeltje.