1. DUESENBERG

    MODEL J LIMOUSINE-LANDAULETTE THRONE CAR Meer informatie

    1937

Ondanks hun stevigheid zijn de achterwielen van deze auto, de zwaarste, langste, breedste en duurste Duesenberg ooit gebouwd, bij volle belasting bezweken. Vandaar dat ze versterkt moesten worden. De auto zelf weegt al meer dan 3.000 kilogram, maar is ook bedoeld om plaats te bieden aan tien mensen: de Amerikaanse evangelist ‘Father Divine’ en zijn ‘hofhouding’. Father Divine richtte in de jaren twintig de International Peace Mission Movement op.

De Duesenberg wordt in 1937 door een volgeling aan Father Divine geschonken. In het oorspronkelijke ontwerp is voor de 1,55 meter lange evangelist een speciale ‘troon’ opgenomen, die via een mechaniek in hoogte kan variëren. De volgelingen kunnen worden toegesproken via een geluidssysteem. 

Het koetswerk van deze op een na laatst geproduceerde Duesenberg is van Bohman & Schwartz uit Californië. ‘It’s a Duesy!’ Vandaag de dag wordt deze uitdrukking, die terugslaat op de Duesenberg-automobielen, nog steeds gebruikt om topkwaliteit aan te duiden. Nadat het bedrijf in 1926 door Errett Lobban Cord is overgenomen, stijgen de Duesenberg-verkopen enorm, mede dankzij Gordon Buehrigs imposante front-ontwerp. Het Model J, met zijn 6,9 liter Lycoming-achtcilinder van 265 pk, wordt in 1928 onthuld en meteen enthousiast ontvangen.