1. FORD

    MODEL T TUDOR Meer informatie

    1924

Er zijn bibliotheken volgeschreven over dit ene type auto, die door sommigen zelfs als ‘dé auto van de twintigste eeuw’ wordt gezien: de Ford Model T, ook wel bekend als de T-Ford. Van 1908 tot 1927 worden er vijftien miljoen auto’s van dit model gemaakt. Dat is mogelijk geworden omdat de T-Ford vanaf 1913 als eerste auto ter wereld aan de lopende band wordt geproduceerd. Volgens Henry Ford is de T-Ford “verkrijgbaar in alle kleuren, mits het maar zwart is”. Dat heeft te maken met de droging van de lak; zwart droogt het snelst en dat beperkt dus productietijd en -kosten.

De Ford Model T kan beschouwd worden als de auto die Amerika op wielen heeft gezet. Op een gegeven moment in de productieperiode is de helft van de auto’s op de wereld een T-Ford. Dat de auto eenvoudig in elkaar gezet en goedkoop is, doet niets af aan de kwaliteit. De T-Ford is ongelooflijk robuust en betrouwbaar. Hij is speciaal ontwikkeld voor de slechte, onverharde wegen in de Verenigde Staten. Het chassis bestaat uit sterk vanadiumstaal. De versnellingen – twee vooruit en één achteruit – worden bediend met pedalen.

De benaming ‘Tudor’ heeft niets met het Engelse koningshuis te maken. Het is een verbastering van ‘two-door’. Net zoals de typeaanduiding van de vierdeurs versie ook een woordspeling was: ‘Fordor’.

Al sinds 1935 maakt deze Ford Model T Tudor deel uit van de collectie.