1. HISPANO-SUIZA

    H6B MILLION-GUIET DUAL-COWL PHAETON Meer informatie

    1924

Lichtblauw is geen kleur die bij een auto als deze te verwachten is, maar de Parijse carrosseriebouwer Million-Guiet bouwt in 1924 deze Dual-Cowl Phaeton op basis van een Hispano-Suiza H6B in opdracht van Norma Talmadge, in de jaren twintig een zeer populaire filmster. Haar zwager is de bekende acteur en komiek Buster Keaton.

Hispano-Suiza betekent ‘Spaans-Zwitsers’ en is het resultaat van een samenwerking die de Spaanse elektrische-autofabrikant Emilio de la Cuadra en de Zwitserse ingenieur Marc Birkigt rond 1900 aangaan. Het merk vervaardigt auto’s en vrachtauto’s en produceert later vliegtuigmotoren. In eerste instantie is de fabriek gevestigd in Spanje, maar omdat er later veel orders uit Frankrijk komen, wordt een vestiging in Parijs geopend. De H6 is het eerste volledig Franse model.

De vliegende ooievaar die de radiateur van elke Hispano-Suiza van na de Eerste Wereldoorlog siert, is de mascotte van het squadron van de Franse luchtheld Georges Guynemer. In de oorlog vliegt hij met een SPAD tweedekker die is voorzien van een Hispano-Suiza V8-motor.