1. SPYKER

    12/16-HP DOUBLE PHAETON Meer informatie

    1905

De wereld van de klassieke-autoliefhebbers had er zeker anders uitgezien als de Engelse film ‘Genevieve’ er niet was geweest. De film, uitgebracht in 1953 en een jaar later in Nederland, is een op zichzelf wat pretentieloze komedie, maar zorgde er niettemin voor dat de interesse voor klassieke auto’s werd aangewakkerd. ‘Genevieve’ is de directe aanleiding voor de oprichting in 1956 van de Nederlandse Pionier Automobielen Club (PAC).

In ‘Genevieve’ is deze Spyker Double Phaeton het pas verworven eigendom van reclameman Ambrose Claverhouse, die er begin jaren vijftig de London to Brighton Run mee wil rijden. Autoliefhebber Claverhouse, gespeeld door acteur Kenneth More, daagt zijn autovriend Alan McKim (John Gregson) uit voor een race tijdens de jaarlijkse London to Brighton Run met als inzet McKims auto: een Darracq uit 1904, genaamd ‘Genevieve’, die in het museum naast de Spyker te zien is. McKim neemt de uitdaging aan en samen met hun echtgenotes Rosalind en Wendy (Kay Kendall en Dinah Sheridan) gaan de mannen de strijd aan.

De Spyker is begin twintigste eeuw hoogstwaarschijnlijk in Londen geleverd en voorzien van een Londens koetswerk. Na de oorlog wordt de auto gekocht door een liefhebber van antieke auto’s, Frank Reece, die de Spyker geheel restaureert. Begin jaren vijftig stelt Reece de auto ter beschikking voor de filmopnamen. De Spyker wordt dan vermoedelijk in een lichtere kleur groen geschilderd omdat dat beter uitkomt voor de camera’s. Als Reece in 1964 overlijdt, staat in zijn testament dat de auto naar het land van herkomst terug moet: Nederland. De auto komt dan terecht in de Autotron-collectie van Max Lips in Drunen. Sinds 2004 bevindt de auto zich in het Louwman Museum.