1. TALBOT LAGO

    T26 GRAND SPORT COUPE SAOUTCHIK Meer informatie

    1948

Dit soort auto’s kan niet meer afgezet worden tegen algemeen geldende maatstaven. Deze Talbot Lago is een automobiele sculptuur. Pure kunst. Functie volgt hier vorm en niet andersom.

De extravagante vormentaal is afkomstig van Jacques Saoutchik, een uit de Oekraïne gevluchte meubelmaker die in 1906 bij Parijs zijn eigen carrosseriebedrijf opricht. Hij heeft maar één doel: doordringen tot de top van de automobielindustrie, wat hem in de jaren twintig uiteindelijk lukt.

De overdreven, bijna wulpse vormen en het overmatig gebruik van chroom zijn kenmerkend voor Saoutchiks ontwerpen. Kijk naar de extreme bolling van de wielkasten, de subtiele vinnetjes op de spatborden en de vele chromen accenten.

Het doet allemaal aan de overvloedige vormgeving uit de jaren dertig denken, maar in de jaren vlak na de oorlog past het niet meer. De wereld is bezig met wederopbouw en er is geen plaats meer voor dergelijke kostbare auto’s. Er worden slechts 36 Grand Sports gebouwd.

Antonio Lago, de Italiaanse majoor b.d. en tevens ingenieur, die in 1935 het noodlijdende Franse merk Talbot heeft opgekocht, heeft de naoorlogse kansen verkeerd ingeschat. Het merk behaalt nog wel wat racesuccessen, maar het gaat snel bergafwaarts. Talbot Lago wordt in 1959 overgenomen door Simca. Enige jaren daarvoor heeft Saoutchik de activiteiten al beëindigd.

.