1. VOISIN

C7 TYPE DEMI-BERLINE TWO-DOOR Meer informatie

1925

Er zit geen enkel overbodig detail aan deze – nog in originele staat verkerende – Voisin C7. Autoconstructeur Gabriel Voisin is dan ook een aanhanger van het in de jaren twintig opkomende functionalisme, dat zich afkeert van barokke versieringen. De enige uitzondering is de radiateurmascotte. Hiermee doet Voisin een bescheiden knieval aan de commercie: een auto zonder mascotte verkoopt niet in die dagen.

“Elke lijn die niet functioneel is, verdient het niet om ‘mooi’ te worden genoemd”, is de overtuiging van Gabriel Voisin uit Issy-les-Moulineaux, een voorstadje van Parijs. Voisin is van oorsprong vliegtuigbouwer, maar begint in 1919 auto’s te produceren nadat de vraag naar vliegtuigen na de Eerste Wereldoorlog afneemt. De functionalistische stroming in de kunst en architectuur die begin jaren twintig opgeld doet, gaat ervan uit dat gebouwen en gebruiksvoorwerpen ontdaan moeten worden van opsmuk. Het moet meteen duidelijk zijn waar het voor dient. Het is een reactie tegen de ornamentele Jugendstil oftewel Art Nouveau van rond de eeuwwisseling.

Voisin is bevriend met de architect en kunstenaar Le Corbusier. Ze bewonderen elkaars werk en wisselen veel ideeën uit. In 1925 geeft Voisin financiële ondersteuning aan een groots opgezet plan van Le Corbusier voor een woonwijk in Parijs, het ‘Plan Voisin’. Het plan wordt nooit uitgevoerd.