Stichting Het Nationaal Automobielmuseum

Stichting Het Nationaal Automobielmuseum

Het Louwman Museum is een museum voor historische auto's en koetsen. Het museum stond eerder bekend als het Nationaal Automobiel Museum en de Louwman Collection. De stichting heeft ten doel het, met het oog op de culturele waarde, exposeren van klassieke automobielen, motorrijwielen, rijwielen en andere vervoermiddelen en al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. De stichting heeft geen winstoogmerk.

Over het Nationaal Automobielmuseum

Het Louwman Museum herbergt 's werelds oudste privécollectie automobielen, bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. De basis werd reeds in 1934 gelegd en inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen. Kenners beschouwen de collectie als één van de mooiste ter wereld. Het museum straalt passie uit. Elke automobiel vertelt zijn eigen verhaal en levert daarmee zijn eigen bijdrage aan de geschiedenis.

Van Nationaal Automuseum naar Het Louwman Museum

De huidige eigenaar van de collectie is Evert Louwman, de Nederlandse importeur van Lexus, Toyota en Suzuki. Hij verhuisde de collectie in 1969 naar Leidschendam waar hij het Nationaal Automobiel Museum opende. In 1981 verhuisde de collectie naar een nieuwe locatie op het terrein van importeur Louwman & Parqui in Raamsdonksveer. Op 18 april 2003 werd de naam Louwman Collection aangenomen.

Op 3 juli 2010 werd de nieuwbouw van het Louwman Museum in Den Haag geopend door koningin Beatrix.

De collectie in het Louwman Museum

De basis werd reeds in 1934 gelegd en inmiddels omvat de collectie ruim tweehonderdvijftig antieke en klassieke automobielen. Kenners beschouwen de collectie als één van de mooiste ter wereld. U kunt een overzicht van de complete collectie hier vinden.

Het Louwman Museum is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. Het heeft drie etages en ruim 10.000 m² expositieruimte. De hal is ruim en hoog, waarbij de nadruk meer ligt op de architectuur dan op de auto's.