Bentley 4½ Litre Vanden Plas Le Mans

‘De snelste vrachtwagens ter wereld’, zo noemt Ettore Bugatti de forse Bentley-racewagens, die in de jaren twintig zijn ranke bolides het leven zuur maken.

Walter Owen Bentley, kortweg W.O., is ook nog eens een nieuweling: slechts enkele jaren na de bouw van zijn eerste prototype in 1919, de 3 Litre, laat Bentley zich al gelden op de circuits. Niet alleen om publiciteit te krijgen, maar ook om zijn auto’s tot het uiterste te beproeven.

In 1922 finisht een Bentley in de 500 Mijl van Indianapolis, waarmee de betrouwbaarheid wordt bewezen. Een jaar later, in de eerste 24-uursrace van Le Mans, bereikt een Bentley de vierde plaats en verbreekt drie keer het rondenrecord.

Dan wordt de basis van een legende gevestigd: in 1924 behaalt een 3 Litre de eerste van in totaal vijf overwinningen van het merk op Le Mans. Een Bentley 4½ Litre, uitgerust met een lichte, met leer bespannen sportcarrosserie van Vanden Plas, wint Le Mans in 1928.

Van dit viercilinder model, dat in 1927 is geïntroduceerd, worden in drie jaar tijd ruim 700 exemplaren gebouwd. Daaronder verschillende door de fabriek nagebouwde Le Mans-racers voor de particuliere markt, zoals dit exemplaar.

Wat is er meer te zien? Exposities