Austin Mini

Een waar icoon. Onlosmakelijk verbonden met het hippe Engeland van de ‘swinging sixties’, de tijd dat Londen op het gebied van mode en trends de dienst uitmaakt: denk aan Carnaby Street, Mary Quant, Twiggy en The Kinks.

Het idee voor de Mini is al ontstaan in 1956, als de Suezcrisis een wereldwijd olietekort veroorzaakt en grote auto’s uit de gratie raken. Bij de British Motor Corporation (BMC) wordt nagedacht over een kleine auto die toch veel binnen-ruimte biedt. Designer Alec Issigonis tekent vervolgens een doosvormige auto, plaatst de motor dwars voorin en past directe voorwielaandrijving toe, waardoor enorm veel ruimte bespaard wordt.

De officiële presentatie vindt plaats in 1959. BMC brengt de auto uit onder twee verschillende namen: Austin Seven en Morris Mini-Minor, maar vanaf 1961 wordt de Austin ook Mini genoemd. In datzelfde jaar komt er een sportieve versie op de markt, ontwikkeld door John Cooper.

De Mini Coopers behalen vele overwinningen in races en rally’s, zoals de Monte Carlo Rallye. De Mini komt er in tal van uitvoeringen, zoals stationcar, bestelwagen, pick-up en speciale conversies zoals de Mini Moke strandwagen. In 1969 spelen drie Mini’s de hoofdrol in de beroemd geworden film ‘The Italian Job’.

De productie van de oorspronkelijke Mini stopt in 2000.

Wat is er meer te zien? Exposities
0

Uw mandje is leeg