4.7 uit 5 op Google
0

Columbia Electric Landaulet

Letterlijk een paardloos rijtuig. De paarden zijn vervangen door twee grote elektromotoren, die de achterwielen aandrijven via een tandkrans.

Op de bok zijn onder meer de rijbedieningen en de Volt/Ampèremeter te zien. Let op de bijzonder fraaie, handgeschilderde rode biezen in het lakwerk.

Naar verluidt is deze Columbia begin 20e eeuw gebruikt voor vip-vervoer in New York City. De auto wordt dan gekocht door een plantage-eigenaar in South Carolina, maar al na enkele jaren weggeborgen omdat oplaadmogelijkheden in de plattelandsgebieden beperkt zijn. Bovendien heeft de elektrische auto dan al de slag met de benzinemotor verloren, vooral omdat de laatste een grotere actieradius biedt. In 1976 wordt de Columbia ontdekt in een rijtuigloods en vervolgens gerestaureerd. Waarschijnlijk is het de enig overgebleven auto van dit type.

Eind negentiende eeuw is de Pope Manufacturing Company uit Hartford, Connecticut de grootste fabrikant van rijwielen in de VS. Als oprichter Kolonel Albert Pope ook auto’s gaat bouwen, geeft hij de elektrisch aangedreven modellen dezelfde merknaam als zijn fietsen: Columbia. Het merk bestaat tot 1913.

0

Uw mandje is leeg