4.7 uit 5 op Google
0

Daimler DK 400 Golden Zebra Coupé

Kunst of kitsch? Bezoekers van de Londense Earls Court Motor Show van 1955 mogen het zeggen, wanneer ze deze Daimler op de stand van koetswerkbouwer Hooper zien staan, met zijn vergulde ‘trim’, stoelbekleding van zebrahuid, ivoren (!) dashboard en zebra-radiateurmascotte.

De auto is een creatie van Lady Docker, een voormalig nachtclubdanseres die na twee eerdere miljonairshuwelijken in 1949 trouwt met Sir Bernard Docker, chairman van BSA, dat eigenaar is van Daimler. Lady Docker is van mening dat het merk Daimler te weinig bekend is en wat meer aan zijn reputatie moet doen. Ze werpt zich op als styliste en laat vanaf 1951 bij carrosseriebouwer Hooper elk jaar een zeer extravagant showmodel ontwerpen. Dit is het model van 1955, de ‘Golden Zebra’, dat naast bovengenoemde extra’s nog voorzien is van een cocktailbar, picknickset, lederen kofferset en uitgebreid (ivoren) make-up garnituur.

De BSA-directie krijgt echter genoeg van de flamboyante, geldverslindende levensstijl van de Dockers, met name omdat de economie van Engeland nog lang niet hersteld is na de oorlog. Sir Bernard wordt uit de directie gezet. De auto’s worden ontdaan van hun overbodige versieringen en worden verkocht.

De Golden Zebra kent daarna verschillende eigenaren en wordt van 1998 tot 2006 gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat. Voor de bekleding worden zebrahuiden uit Kenia geïmporteerd. Uiteraard is het dashboard niet meer van ivoor gemaakt, maar van een combinatie van ivoorhout en sycamore (plataan).

Sir Bernard en Lady Docker worden na de BSA-periode verbannen uit het leven binnen de jetset en raken steeds meer bezittingen kwijt. Hun laatste dagen slijten zij in een bungalow op het eiland Jersey, op de vlucht voor de belastingen.

0

Uw mandje is leeg