4.7 uit 5 op Google
0

De Dion-Bouton 3.5-HP Vis-à-Vis

Woorden als ‘gezinsauto’ en ‘massaproductie’ zijn uitstekend van toepassing bij dit ‘Petite Voiture’ van De Dion-Bouton, al zijn deze uitdrukkingen rond 1900 nog niet in zwang.

In 1899 wordt deze vierpersoons auto op de markt gezet als ‘licht, eenvoudig en gemakkelijk te besturen, met een zekere mate van comfort’. De inzittenden zitten twee aan twee met de gezichten naar elkaar (in het Frans:
vis-à-vis), een modelvorm uit de koetsenwereld, die rond de eeuwwisseling vaker wordt toegepast. Van deze zeer populaire auto met de motor achterin en een simpel te bedienen tweeversnellingsbak zijn in de vier jaar dat het model in productie is circa 3.000 exemplaren vervaardigd. De vroegste modellen van dit type, zoals deze, worden bestuurd met een hendel en geschakeld met een wiel, precies het omgekeerde van wat momenteel het geval is.

In deze auto is de beroemde De Dion-achterasconstructie gebruikt, ontwikkeld voor de zwaardere stoomauto’s van het merk. Hierbij worden de krachten van de motor door een differentieel verdeeld over twee onafhankelijke assen, die de achterwielen aandrijven. De De Dion-as werd in het verleden gebruikt in sport- en raceauto’s.

0

Uw mandje is leeg