4.7 uit 5 op Google
0

Dodge Touring Car

Een van de belangrijkste auto’s uit het museum. In 1934 wordt de dan twintig jaar oude Dodge gekocht door P.W. Louwman als eerste auto van de collectie.

Op dat moment is Louwman Dodge- en Chrysler-importeur en -distributeur voor Nederland, gevestigd in Den Haag.

Bijzonder aan deze auto is het grote aantal accessoires. De Dodge is onder meer voorzien van een hellingshoekmeter op het portier, elektrische verlichting, een ‘dynastart’ (combinatie van dynamo en startmotor), instelbare spatbordspiegels, zijruiten van geslepen glas, twee waarschuwingsfluiten, bumpers (in die tijd nog niet gebruikelijk), twee afsluitkleppen in de uitlaat en een zogenaamd ‘fat man’s steering wheel’, een stuur dat omhoog geschoven kan worden om de instap voor iets dikkere mensen te vergemakkelijken. Er zit ook een stuurslot met cijfercombinatie op de stuurkolom gemonteerd.

Dit Type 30 is een van de oudste Dodges ter wereld. Hij is gebouwd in november 1914, de maand waarin de broers John en Horace Dodge beginnen auto’s te produceren. Met dit type auto zetten de Dodge Brothers iets hoger in dan de concurrerende T-Ford, die minder stoer en nogal degelijk overkomt.

0

Uw mandje is leeg