4.7 uit 5 op Google
0

Fiat 8V Démon Rouge

Een wel zeer eigenzinnig ontwerp van Giovanni Michelotti, gebouwd door Vignale op basis van de beroemde Fiat 8V. In 1953, op de autoshow van Turijn, toont Michelotti met deze ‘Démon Rouge’ (rode duivel) zijn creativiteit en inventiviteit.

De halfronde, rechtopstaande achterruit onder de overstekende dakpartij is wel een van de meest opvallende details. Het is een aerodynamische kunstgreep om de achterruit schoon en droog te houden bij zware regenval. Later zou iets dergelijks worden toegepast bij de Ford Anglia en de Citroën Ami. Het dak zelf is grotendeels van plexiglas, teneinde het idee van een open auto te creëren. De portiergrepen zijn op ingenieuze wijze verwerkt in de achterste dakstijlen. Bumpers heeft de auto niet en de koplampen zijn geïntegreerd in de grille.

In 1955 wint het ontwerp de eerste prijs in het ‘Coppa Campione d’Italia’-concours d’élégance. Bijna vijftig jaar later, in 2004, wint de auto de ‘Best of Show’-prijs op het concours d’élégance van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

De Fiat 8V – ‘Otto Vu’ in het Italiaans – is de enige achtcilinder die Fiat ooit heeft gebouwd. Tussen 1952 en 1954 worden er precies 114 exemplaren vervaardigd, waarvan diverse met speciale carrosserieën van onder meer Ghia en Vignale.

0

Uw mandje is leeg