4.7 uit 5 op Google
0

Ford Model T Tudor

Sober en degelijk, dat is ongeveer de definitie van de Ford Model T oftewel T-Ford, waarvan er tussen 1908 en 1927 vijftien miljoen zijn gemaakt.

Dit is een van de latere modellen, een auto die al sinds 1935 – toen nog maar 11 jaar oud – deel uitmaakt van de collectie.

De benaming ‘Tudor’ heeft overigens niets met het Engelse koningshuis te maken. Het is een verbastering van ‘two-door’. Net zoals de typeaanduiding van de vierdeurs versie ook een woordspeling is: ‘Fordor’.

De T-Ford is de eerste auto ter wereld die aan de lopende band – en dus in massa – wordt geproduceerd; op een bepaald moment in de productieperiode is de helft van de auto’s op de wereld een T-Ford. Dat de auto eenvoudig in elkaar gezet en goedkoop is, doet niets af aan de kwaliteit.

Hij is ontwikkeld voor de slechte, onverharde wegen in Amerika en ongelooflijk robuust en betrouwbaar. Het chassis bijvoorbeeld bestaat uit zeer sterk vanadium staal. De twee versnellingen vooruit worden bediend met een pedaal, het gas met een hendel onder het stuur.

0

Uw mandje is leeg