4.7 uit 5 op Google
0

Hanomag Kommissbrot

Over minimalisme kan deze Hanomag zeker meepraten. Het is een van de kleinste en eenvoudigste auto’s uit zijn tijd.

Een tijd waarin Duitsland gebukt gaat onder extreme inflatie en bijvoorbeeld een brood miljoenen marken kost. Omdat de ronde vorm van de carrosserie doet denken aan de broden die door het leger verstrekt worden aan de minderbedeelden, krijgt deze eerste Hanomag-personenauto de bijnaam ‘Kommissbrot’ (legerbroodje). Let ook op de enkele koplamp in het midden.

Met de 10 pk ééncilinder van 500 cc kan een topsnelheid van 60 km/u worden bereikt. De Hanomag, die ook leverbaar is als cabriolet en als bestelwagen, heeft slechts één (trommel)rem. Tussen 1924 en 1928 worden er circa 15.000 gebouwd. Opmerkelijk is dat er in 1927 nog met gestripte Hanomags is geracet op de Nürburgring.

Hanomag is een afkorting van Hannoverische Maschinenfabrik AG. Het bedrijf bouwt oorspronkelijk stoomlocomotieven, later vrachtauto’s en tractoren. Tussen 1924 en 1939 produceert het bedrijf ook personenauto’s. Eind jaren zestig fuseert Hanomag met vrachtwagenfabrikant Henschel, welke combinatie in 1971 wordt overgenomen door Mercedes-Benz.

0

Uw mandje is leeg