4.7 uit 5 op Google
0

Jaguar XK120 Fixed Head Coupé

De coupéversie van de Jaguar XK120 wordt door velen gezien als een van de mooiste sportauto’s aller tijden.

In zijn tijd is het de snelste productieauto ter wereld. De typeaanduiding ‘120’ betekent ‘120 mijl’ (193 km/u), maar op een afgesloten stuk snelweg bij Jabbeke in België wordt een roadster versie van de Jaguar XK120 in 1949 geklokt op een topsnelheid van bijna 220 km/u.

De in het museum aanwezige ‘Fixed Head Coupé’ is nooit gerestaureerd en draagt nog steeds zijn oorspronkelijke Nederlandse kenteken. De metallic-blauwe lak is origineel.

Het is de bedoeling om maar enkele exemplaren van de XK120 te bouwen, omdat hij als een test- en showmodel voor de nieuwe Jaguar 3,4 liter zescilinder moet dienen, maar op de Londense autoshow van 1948 is de belangstelling zo groot dat besloten wordt de auto in productie te nemen.

In eerste instantie worden twee open versies gemaakt, een roadster en een zogenaamde ‘drophead coupé’, waarbij de geopende kap niet in de carrosserie weggeborgen wordt. In 1951 verschijnt de coupé met een vast dak. Van dit model worden bijna 2.700 exemplaren gebouwd, waarvan slechts 195 met het stuur aan de rechterzijde, omdat de meeste Jaguars zijn bedoeld voor de export.

0

Uw mandje is leeg