4.7 uit 5 op Google
0

Milnes-Daimler Double Decker Omnibus

Dit is de oudste nog bestaande gemotoriseerde bus ter wereld. Hij dateert van 1904 en is speciaal gemaakt voor het openbaar vervoer in Londen.

In dat jaar rijden er nog minder dan twintig gemotoriseerde dubbeldekkers in Londen, twee jaar later zijn dat er ruim vierhonderd, waarvan bijna de helft van het fabrikaat Milnes-Daimler.

De bus draagt de kleuren van een van Londens bekendste busmaatschappijen uit die tijd, Thomas Tilling Ltd. Oorspronkelijk is de bus geleverd aan de Tunbridge Wells, Southborough & District Bus Company, maar dit is een financieel zwak bedrijf, dat de bus al na enige maanden moet verkopen. In 1907 wordt de bus omgebouwd naar kettingaandrijving. De oorspronkelijke aandrijving, direct op de achterwielen door middel van een tandwielsysteem, is weliswaar beter geschikt voor het rijden met zware lasten, maar ook erg lawaaiig.

Milnes-Daimler ontstaat in 1902 door een overname door het Duitse Daimler van een concern waartoe ook de Engelse tram- en vrachtwagenfabrikant Milnes behoort.

0

Uw mandje is leeg