4.7 uit 5 op Google
0

Toyoda AA

De enige nog bestaande vooroorlogse Toyota ter wereld

Vrijwel niemand had verwacht dat er zich ergens op de wereld nog een origineel exemplaar van het allereerste personenautomodel van Toyota zou bevinden, de AA. Zelfs het Toyota-fabrieksmuseum in Japan heeft een replica laten vervaardigen.

Rond 2008 duikt deze AA echter op in het Russische Vladivostok. Hij was sinds de Tweede Wereldoorlog eigendom van een Siberische boer en is waarschijnlijk als oorlogsbuit naar Rusland gekomen. De auto heeft altijd op het land gereden en was inmiddels zwaar gemodificeerd.
Dit is de oudste nog bestaande Toyota ter wereld. Het onderzoek naar de historie is nog gaande.

De Toyota is door het Louwman Museum rechtstreeks overgenomen van de kleinzoon van de oorspronkelijke eigenaar. Het heeft zeven maanden geduurd om de auto in Nederland te krijgen. Onder meer moest het Russische ministerie van Cultuur toestemming verlenen om de auto te exporteren, omdat deze meer dan vijftig jaar oud was. De auto is per trein van Vladivostok naar Moskou gereden en daarna per vrachtwagen naar Nederland.

De Toyota AA is gemaakt van 1936 tot 1943 en was voorzien van een 3,3 zescilinder motor van 62 pk. Het ontwerp is geïnspireerd op dat van de Chrysler Airflow. Er zijn circa 1.400 exemplaren vervaardigd. Naast de AA sedan was er ook een cabrioletversie, de AB.

0

Uw mandje is leeg