4.8 uit 5 op Google
Open van dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00u
0
Welkom Maak hieronder uw keuze

Ontdek meer dan 1.500 klassieke auto’s in Europa

Vijf toonaangevende nationale automobielmusea in Europa, allemaal met gevarieerde collecties van meerdere merken die elkaar aanvullen, hebben besloten hun krachten te bundelen. Deze musea tonen zonder uitzondering niet alleen de auto als een van de belangrijkste technologische prestaties ooit, maar ook de grote invloed ervan op, en zijn rol in de samenleving als geheel. Naast geschiedenis en techniek bieden deze vijf musea de bezoeker een gevarieerde kijk op de automobiel, zoals koetswerkontwerp, cultuur, sport en competitie, luxe, veiligheid, alternatieve kracht en de toekomst van mobiliteit. Daarom vormen deze collecties, in totaal zo’n 1.500 auto’s, een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed, waarbij elke collectie daar op eigen wijze invulling aan geeft.

Autoworld, Brussel, België

‘Museum in beweging’

Een indrukwekkend historisch gebouw in Brussel, verbonden aan de automobielgeschiedenis, is de thuisbasis van Autoworld, het Belgisch Nationaal Automobielmuseum. Het neoklassieke gebouw, gelegen in het Jubelpark, herdacht de 50e verjaardag van het Koninkrijk België in 1880. Van 1902 tot 1936 werden er auto- en motortentoonstellingen gehouden. Sinds 1986 staat hier het grootste deel van Ghislain Mahy’s beroemde klassieke autocollectie. Meer dan 250 voertuigen, variërend van auto’s en vrachtwagens tot motorfietsen, zijn permanent tentoongesteld. Van de vroegste modellen uit het verre verleden tot hedendaagse auto’s die de auto van morgen tonen. Bezoekers worden door de geschiedenis van de auto geleid die teruggaat tot 1896. Verschillende auto’s die de meest opwindende jaren van de autogeschiedenis sinds 1960 vertegenwoordigen, kunnen worden van dichtbij worden bewonderd, dankzij een briljant ontworpen scenografie. Speciale secties richten zich op sport en competitie, auto’s die eigendom zijn van de koninklijke familie, micro- en bubbelauto’s en auto-ontwerp. De rubriek Belgium at Autoworld is gewijd aan de wortels en geschiedenis van de Belgische auto-industrie, waaronder prestigieuze merken als Minerva, FN en Impéria. Autoworld is een museum in beweging, met tijdelijke tentoonstellingen over verschillende autothema’s die het hele jaar door worden georganiseerd. Om de twee jaar organiseert Autoworld een grote tentoonstelling. Eerdere thema’s varieerden van Bugatti 100 Years, Belgian Racing Legends, Ferdinand Porsche en meer recentelijk Italian Car Passion.

Cité de l'Automobile - Schlumpf-collectie, Mulhouse, Frankrijk

‘Andere standpunten’

Hoewel beroemd om de grootste Bugatti-collectie ter wereld, heeft Cité de l’Automobile veel meer te bieden. Achter de indrukwekkende entree vind je historische auto’s van 100 Europese fabrikanten uit de 20e eeuw. Naast de 100 Bugatti’s toont het museum luxe- en sportauto’s zoals Rolls-Royce, Bentley, Ferrari, Maybach, Voisin, Maserati, Alfa Romeo, Mercedes-Benz, Lotus en Gordini. De drie hoofdonderdelen van de tentoonstelling zijn de chronologische ontwikkeling van de auto, autosport en meesterwerken van koetswerkbouwers. Elke auto laat zijn eigen identiteit zien vanuit de individuele geschiedenis. Het museum vertelt de verhalen van mensen die creëerden, droomden en gebruikmaakten van de pioniers uit de geschiedenis. Verschillende makers bouwden of toonden hun eigen ideeën over de automobiel in de samenleving. Het museum opent de weg voor anderen standpunten, zo verschillend als mensen zijn. In de jaren 60 begonnen de gebroeders Schlumpf met het verzamelen van de auto’s en creëerden dit museum op het terrein van hun wolspinnerij. Beiden waren zeer geïnteresseerd in autogeschiedenis met een voorliefde voor het beroemde merk Bugatti. Nadat de productie van Bugatti in 1962 stopte, probeerden de gebroeders Schlumpf zoveel mogelijk van het erfgoed van Bugatti te redden. In de loop der jaren is het museum verrijkt met de collecties Jean-Albert Grégoire, Germain Lambert en Philippe Charbonneaux, evenals de Dutreix-collectie van meer dan 300 automascottes en de Jammet-collectie van meer dan 150 trapauto’s. Al deze collecties tonen verschillende aspecten van het auto-erfgoed en de culturele boodschap ervan.

Museo Nazionale dell'Automobile, Turijn, Italië

‘Interactief, leerzaam, creatief’

In 2013 nam The Times het Museo Nazionale dell’Automobile op in de lijst van de 50 beste musea ter wereld, waarmee de nadruk werd gelegd op de educatieve en wetenschappelijke waarde ervan. In 2011 heeft de MAUTO, zoals het museum in het kort wordt genoemd, een ingrijpende architectonische verbouwing ondergaan met een eigentijdse en futuristische uitstraling. Dankzij nieuwe digitale technologieën kan de MAUTO sinds 2014 de bezoekers een schat aan gegevens bieden die in de loop der jaren zijn verzameld en geïndexeerd, zoals historische analyses, gearchiveerde beelden en gegevensbladen over auto’s en carrosserieën. Tijdens een bezoek kunnen die worden bekeken op persoonlijke smartphones of op de multimedia zuilen in het museum. De collectie van het Museo Nazionale dell’Automobile, opgericht in 1932, is een van de zeldzaamste en interessantste in zijn soort. Het bevat meer dan 200 originele auto’s van 80 verschillende merken. Dertig secties bieden de bezoeker een heldere verhalende reis van het begin tot nu. Voertuigen die geen plaats hebben gevonden tussen de hoofdexposities kunnen met een aparte reservering worden bezocht in de Open Garage, de werkplaats waar auto’s worden onderhouden, gerestaureerd en geconserveerd. Natuurlijk is er ook een sectie gewijd aan design, met spectaculaire analyses om een breder begrip van auto-ontwerp en de evolutie daarvan te krijgen. In het Leercentrum kunnen de jongsten spelenderwijs leren. Levendige en boeiende ensceneringen maken de MAUTO tot een ideerijke, leerzame, participatieve, interactieve en creatieve plek om te zijn.

The National Motor Museum, Beaulieu, Groot- Brittannië

‘Volledige ervaring’

Het National Motor Museum in Beaulieu begon in 1952 als een expositie van vijf auto’s in de aankomsthal van Palace House, het huis van de familie Montagu en beschikt nu over meer dan 250 voertuigen die het verhaal vertellen van autorijden in Groot-Brittannië vanaf de pioniersjaren in de jaren 1890 tot vandaag. Van de vroegste motorrijtuigen tot legendarische houders van snelheidsrecords op land, de verzameling voertuigen van de National Motor Museum Trust is wereldberoemd, samen met de uitgebreide auto-artefacten en archieven van filmmateriaal, afbeeldingen, documenten en boeken. Iconische recordbrekers in het museum zijn de 350 pk en 1.000 pk sterke Sunbeams, Golden Arrow en Bluebird CN7. A Checkered History viert de adrenaline-aangedreven wereld van de autosport gewijd aan Grand Prix Greats, die de F1 op een voetstuk plaatst met fenomenale machines zoals de 1950 BRM V16 en Lotus 49, terwijl Road, Race & Rally de sportwagens op de weg toont. Driving Change vertelt het verhaal van innovaties op autogebied, technologieën en veiligheid en doet voorspellingen over alternatieve energie. Andere populaire onderdelen zijn The Motorcycle Story, een replica van een garage uit de jaren 30, de World of Top Gear en On Screen Cars. Beaulieu heeft een kalender met internationaal geprezen evenementen, waaronder de International Autojumble, die in 2016 zijn 50e verjaardag viert, en een reeks rally’s voor merken van Ford tot Aston Martin. Het museum bevindt zich op het pittoreske terrein van het landgoed Beaulieu. De attractie is inclusief toegang tot Palace House en de historische ruïnes van de 13e-eeuwse abdij van Beaulieu. Het bevat ook ritten op de monorail van hoog niveau en een replica van de London Bus met open dak uit 1912.

0

Uw mandje is leeg