Het gebouw

Architecten 
De Amerikaanse architect Michael Graves heeft het museumgebouw ontworpen en heeft ervoor gezorgd dat het museum zorgvuldig ingepast wordt in haar omgeving in zowel architectonische als historische zin. De landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft vervolgens ervoor gezorgd dat de omgeving van het museum landschappelijk is ingekleed, passend bij het landgoedkarakter met behoud van de ecologische kwaliteiten.

Het ontwerp 
Het museumgebouw bestaat uit een in hoofdzaak rechthoekig gebouw dat qua typologie verwijst naar het oorspronkelijke en inmiddels afgebroken landhuis Reigersbergen.

Het voorterrein keert zich naar de Leidsestraatweg en is gescheiden door een brede waterpartij. De markante gevel aan de voorzijde, het voorplein en de waterpartij zorgen voor een herkenbare entree van de stad.

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van ca. 16.000 m2. Aan de detaillering van het gebouw is veel aandacht gegeven. De zorgvuldige ontworpen gevels hebben een alzijdige oriëntatie met accenten als een paviljoen als blikvanger in de as van Grand Canal van Marlot.

Een duurzame toekomst
Al bij het ontwerp was een zo duurzaam mogelijk museum het uitgangspunt. En dat is het nog steeds. Zo houden we het binnen op temperatuur door middel van warmte- en koude opslag in de bodem. De energie die nodig is voor de verlichting wordt grotendeels opgewekt door de ruim 1.000 zonnepanelen op het dak.