1. AUSTIN

    MINI Meer informatie

    1965

Een waar stijlicoon. Onlosmakelijk verbonden met het hippe Engeland van de ‘swinging sixties’, de tijd dat Londen op het gebied van mode en trends de dienst uitmaakt: denk aan Carnaby Street, Mary Quant, Twiggy en The Kinks.

Het idee voor de Austin Mini is al ontstaan in 1956, als de Suezcrisis een wereldwijd olietekort veroorzaakt en grote auto’s uit de gratie raken. Bij de British Motor Corporation (BMC) wordt nagedacht over een kleine auto die toch veel binnenruimte biedt. Designer Alec Issigonis tekent vervolgens een doosvormige auto en komt op het lumineuze idee de motor dwars voorin te plaatsen en directe voorwielaandrijving toe te passen, waardoor enorm veel ruimte bespaard wordt. Ook wordt de auto voorzien van schuifruitjes, zodat er extra bergruimte in de portieren ontstaat.

De officiële presentatie vindt plaats in 1959. BMC brengt de auto uit onder twee verschillende namen: Austin Seven en Morris Mini-Minor, maar vanaf 1961 wordt de Austin ook Mini genoemd. In datzelfde jaar komt er een sportieve versie op de markt, ontwikkeld door een vriend van Issigonis, John Cooper. De Mini Coopers behalen vele overwinningen in races en rally’s, zoals de Monte Carlo Rallye.

De Mini komt er in tal van uitvoeringen, zoals stationcar, bestelwagen, pick-up en speciale conversies zoals de Mini Moke strandwagen. In 1969 spelen drie Mini’s de hoofdrol in de beroemd geworden film ‘The Italian Job’.

De productie van de oorspronkelijke Mini stopt in 2000.