1. MINERVA

    32CV AK LANDAULETTE Meer informatie

    1928

Het Belgische automerk Minerva is in de jaren twintig en dertig beroemd vanwege zijn zeer luxueuze automobielen, die geleverd worden aan veel gekroonde hoofden en andere vermogende mensen. Destijds behoort ZKH Prins Hendrik, echtgenoot van HM Koningin Wilhelmina, tot de bekende Nederlandse bezitters, maar uiteraard rijdt ook het Belgische koningshuis in Minerva’s.

Deze Minerva 32CV AK uit 1928, het jaar waarin dit type wordt geïntroduceerd, is uitgerust met een 6,0 liter zescilinder schuivenmotor.

België kent begin twintigste eeuw een bloeiende auto-industrie met merken als FN, Impéria, Excelsior en Métallurgique, maar het bekendste merk is wel Minerva uit Antwerpen. Het wordt in 1897 opgericht door de Nederlander (!) Sylvain de Jong, die van Amsterdam naar Antwerpen is verhuisd. Minerva, genoemd naar de Romeinse godin van de wijsheid, maakt eerst fietsen en motorfietsen en vanaf 1904 ook auto’s. De doorbraak komt in 1908, als de licentie wordt verkregen om de geruisloze Knight-schuivenmotor te gaan produceren. Minerva richt zich meer en meer op het hoogste segment van de markt en kan zich medio jaren twintig meten met merken als Rolls-Royce en Hispano-Suiza. De economische crisis van de jaren dertig maakt echter een einde aan het bestaan van het merk, dat wordt overgenomen door Impéria.