4.7 uit 5 op Google
0

Joswin Limousine, uiterst zeldzaam en zeer imposant

Een recente toevoeging aan de collectie van het Louwman Museum is de Joswin uit 1922, een uiterst zeldzaam voertuig gemaakt door een kleinschalige Duitse automobielfabrikant.

De auto en vooral het interieur ademt pure luxe.

 

De carrosseriepanelen zijn rijkelijk versierd, de portiergrepen zijn fraai afgewerkt en door de grote ovale zijruiten (‘opera windows’) is het met brokaat, rozenhout en ivoor versierd interieur te zien is.

De auto is gebouwd in de Joswin Motorwagen-Fabrik, gevestigd in Berlijn-Halensee. De naam is ontstaan uit de naam van de oprichter: Josef Winsch. Het is een voertuig gebouwd in de beste traditie van de Duitse automobielbouw, imposant. Het merk was slechts korte tijd in productie van 1921 tot 1924. De carrosserie werd vervaardigd door de eveneens Berlijnse firma Szawe.

De omvang van de auto vergde een krachtige motor. Winsch plaatst – zeer ongebruikelijk – een overtollige Mercedes D III zes cilinder vliegtuigmotor in deze auto. Dit type motor werd gebruikt in veel vliegtuigen van de Duitse Luchtmacht, waaronder de Fokker D VII, een door de Geallieerden gevreesde jager. 

Deze uiterst betrouwbaar motor is voorzien van een (destijds vooruitstrevende) enkele bovenliggende nokkenas en is door het hoge koppel zeer geschikt om de Joswin aan te drijven. De oorspronkelijke motorinhoud van 14 liter werd teruggebracht tot min of meer normale proporties. Uiteindelijk kon men kiezen uit een motor van 75 pk (6462cc) of 95 pk (7269cc). De hier getoonde auto heeft de ‘grote’ motor.

Rond 1924 belandt de Joswin in de VS, waar hij zelfs in enkele films meespeelt, en in 1929 komt hij terecht in het Henry Ford Museum in Dearborn, Michigan. Jarenlang wordt het eigendom van de auto toegeschreven aan de Duitse keizer Wilhelm II en aan de koning van Bulgarije. Het Louwman Museum verwerft de bijzondere Joswin in 2015.

Gelet op de moeilijke economisch situatie in Duitsland zal het aantal gebouwde exemplaren gering geweest zijn. Vermoedelijk is deze boeiende en enigszins mysterieuze auto de enige nog overgebleven Joswin ter wereld.

Deel deze pagina
share
0

Uw mandje is leeg