4.7 uit 5 op Google
0

Duryea Four Wheeled Gasoline Surrey

In de ontwerpen van Frank Duryea is terug te vinden dat het een zeer religieus man is. Bij deze auto is dat onder meer te zien aan de zijkanten in de vorm van een vis, het symbool voor Christus.

Eveneens brengt Duryea in zijn auto’s tot uiting dat hij een aanhanger is van de Drievuldigheidsleer. Veel van zijn auto’s hebben drie wielen en vrijwel allemaal zijn ze voorzien van een driecilinder motor.

Deze ‘Gasoline Surrey’ heeft ook een driecilinder motor, met 3,5 liter inhoud. De hendel in het midden is multifunctioneel: hiermee worden zowel besturing en gasklep als transmissie bediend. Dat kan zowel vanaf de linker- als de rechter zitplaats.

Met een Duryea wordt het eerste opgetekende auto-ongeluk veroorzaakt, als in 1896 de New Yorker Henry Wells een fietser aanrijdt. De fietser heeft een gebroken been en Wells brengt een nacht in de gevangenis door.

Frank Duryea en zijn broer Charles bouwen in 1893 de eerste benzineauto in de Verenigde Staten. Een tweede model wint in 1895 de Chicago Times Herald Race over 87 kilometer met een gemiddelde snelheid van 12 km/u. In datzelfde jaar beginnen ze de autoproductie, waarmee de Duryea de eerste commercieel gebouwde auto in Amerika wordt.

0

Uw mandje is leeg