4.7 uit 5 op Google
0

Worth Dog Cart

Vermoedelijk produceerde Worth slechts vijftien auto’s en dit is één van de twee die er voor zover bekend nog bestaan.

Het is een technisch zeer vooruitstrevende auto. Zo is hij voorzien van een gepatenteerd stalen chassis, cardanaandrijving en een veer om schokken van het stuur tegen te gaan – een vroege stuurdemper.

Goed zichtbaar is het onderscheid tussen chassis en carrosserie. Auto’s worden in die tijd meestal als chassis met motor geleverd, waarna er door een koetswerk-bouwer (in het Frans ‘carrossier’) een carrosserie op wordt gezet.

Gezien de data van de patenten dateert deze Worth waarschijnlijk uit 1899. De auto verkeert in originele staat; hij is sinds het einde van de jaren veertig opgeslagen geweest in een schuur en in 1981 aangekocht door een Australisch automuseum. Sinds 2009 is de Worth in het bezit van het Louwman Museum.

Deze Worth, gemaakt in Chicago, is een voorloper van de ‘highwheelers’, auto’s met hoge wielen waarmee het prairie landschap in het westen van Amerika doorkruist kan worden. De fabriek, de Chicago Motor Vehicle Company, opgericht door een driemanschap onder leiding van William Worth, die zijn naam aan de auto geeft om zo een zekere onsterfelijkheid te bereiken.

0

Uw mandje is leeg