1. BAKER

    ELECTRIC COUPE Meer informatie

    1912

Elegante, ingetogen coupé van het Amerikaanse merk Baker, in die tijd een van de grootste aanbieders van elektrische stadsauto’s in Amerika. Het ‘dashboard’ is bovenin gemonteerd, tegen het dak aan, en behelst niet meer dan een Volt- en een Ampèremeter. De accu’s zitten onder de ‘motorkap’ voorin en in een ruimte achterin; de motor zelf bevindt zich onder de zitbank. Sturen gebeurt nog met een stuurstang, hetgeen al vrij ouderwets is in de tijd dat deze auto op de markt komt. De batterijen kunnen worden opgeladen door aansluiting op het elektriciteitsnet.

Let ook op de prachtige, zijden en brokaten interieurbekleding, hetgeen deze Baker Electric Coupe typeert als een luxe automobiel, gericht op dames uit de hogere kringen. Vanwege de vaak grote hoeden die gedragen worden, is de auto hoog gebouwd. De Baker wordt gepositioneerd als een ‘aristocraat van het automobilisme’, die afrekent met ‘de onzekerheden van auto’s met verbrandingsmotoren of stoommachines’.

Walter Baker houdt zich in 1893 al bezig met elektrisch aangedreven auto’s en start in 1899 zijn eigen merk. Hoewel hij in eerste instantie succesvol is, neemt de populariteit van de elektrische auto gaandeweg af vanwege de snelle ontwikkelingen rond de verbrandingsmotor. De uitvinding van de elektrische startmotor bijvoorbeeld maakt het aanslingeren overbodig. Baker staakt de productie van elektrische auto’s in 1916.

De Baker Electric Coupe stond model voor de auto van ‘Oma Duck’ in de Walt Disney-tekenfilmserie ‘Donald Duck’.