1. FORD

    MODEL 18 'GOLDEN DEUCE' COUPE Meer informatie

    1932

Typisch Amerikaanse ‘hot rod’. Dit fenomeen ontstaat eind jaren dertig in het westen van Amerika, maar komt na de oorlog in een stroomversnelling. Afgedankte auto’s, vooral Fords (vanwege hun eenvoudige constructie en lage prijs), worden drastisch verbouwd en voorzien van opgevoerde of sterkere motoren. De auto’s zijn geschikt voor dagelijks gebruik, maar al snel worden er wedstrijden mee gereden. 

Zo ontstaan de ‘drag races’, eerst op straat en op oude vliegvelden, later op speciaal daarvoor aangelegde banen. Het gaat erom zo snel mogelijk een kwart mijl (404 meter) af te leggen, vanuit staande start en in rechte lijn. Telkens strijden twee auto’s tegen elkaar in een afvalrace; de winnaar wordt bepaald door eliminatie. 

Deze Ford Model 18 ‘Golden Deuce’ neemt in de jaren zestig succesvol deel aan drag races en wint tevens prijzen op shows. De naam ‘Deuce’ is zowel Amerikaanse straattaal voor ‘twee’ als een koosnaam voor een Ford Coupé uit 1932. De Californische popgroep The Beach Boys bezingt in 1963 een dergelijke auto in de song ‘Little Deuce Coupe’.