4.7 uit 5 op Google
0

March 240/771 Formula 1

In navolging van de zeswielige Tyrrell P34 Formule 1-racer uit 1976 construeert March in datzelfde jaar ook een raceauto met zes wielen.

Dergelijke constructies zijn mogelijk gemaakt dankzij een reglementswijziging. De March heeft echter vier wielen achter, terwijl de Tyrrell vier wielen aan de voorzijde heeft. Ook de technische doelstelling is anders. Bij de Tyrrell zijn de (kleinere) voorwielen bedoeld om minder luchtweerstand op te wekken; bij de March zijn de wielen allemaal even groot, maar zijn er vier wielen achter gemonteerd om meer grip te krijgen.

De typeaanduiding ‘2-4-0’ van de March laat zich verklaren als de Angelsaksische Whyte-notatie voor de indeling van de assen van stoom-locomotieven: twee niet-aangedreven wielen, vier aangedreven wielen, nul niet-aangedreven wielen. De aanduiding ‘771’ betekent ‘raceseizoen 1977, Formule 1’.

De zeswieler wordt onder meer door Ian Scheckter, de oudere broer van coureur Jody Scheckter, uitgebreid getest op het Engelse Silverstone, maar er wordt nooit mee geracet. Aan het eind van het seizoen 1977 stopt March met de Formule 1 en wordt de auto verkocht aan heuvelklimspecialist Roy Lane.

Wat is er meer te zien? Exposities
0

Uw mandje is leeg