4.7 uit 5 op Google
0

Opel 6-14 HP Touring

Een bijzonder accessoire op deze Opel is de kilometerteller in de naaf van het rechter voorwiel.

De Hillegomse kweker Van der Schoot schaft in 1910 deze Opel toerwagen aan en onderneemt datzelfde jaar samen met twee vrienden en een chauffeur een rit van Hillegom via Parijs naar de Middellandse Zee. Op de terugweg begeeft de auto het echter bij Parijs en gaat het gezelschap plus Opel per trein naar huis.

De Opel wordt opgeslagen en na de oorlog voor 250 gulden gekocht door Jaap van Trigt, die in 1950 de rit min of meer overdoet door met een stel vrienden naar Parijs en terug te rijden.
Op de terugweg krijgen ze een lekke band, maar vanwege eerdere bandenpech is er geen reparatiemateriaal meer. Van Trigt haalt de mouwen van zijn regenjas af, propt deze vol met stro en gebruikt dat als ‘band’. Het werkt enige tijd, maar uiteindelijk begeeft de constructie het. Het laatste deel van de tocht rijdt de auto op de velg, waar bij thuiskomst een centimeter staal van afgesleten blijkt te zijn.
De Opel wordt gerepareerd – al was het moeilijk om de originele wielen met houten spaken te vinden – en rijdt daarna nog vele ritjes en bloemencorso’s alvorens in de collectie van het Louwman Museum te worden opgenomen.

Wat is er meer te zien? Exposities
0

Uw mandje is leeg