Toyota Prius

De Toyota Prius is de eerste hybride auto die in belangrijke aantallen in productie is gegaan.

Een baanbrekend concept, waarbij ten eerste de aandrijving geschiedt door zowel een benzine- als een elektromotor en ten tweede de vrijkomende energie wordt hergebruikt. De auto is in staat om tot een snelheid van 50 km/u volledig op de elektromotor te rijden, daarna springt de benzinemotor automatisch bij. Via de benzinemotor worden de accu’s weer opgeladen, maar de vrijgekomen remenergie wordt eveneens hergebruikt.

Dit is een opengewerkt model van een Toyota Prius uit de derde serie. De twee elektromotoren leveren 44 pk. Een van de elektromotoren dient net als de benzinemotor voor het laden van de accu, de ander voor het rijden. De 1,8 liter viercilinder benzinemotor levert 92 pk, zodat het gecombineerd vermogen 136 pk is.

Al in 1992 bestaan er bij Toyota plannen om een auto te maken die milieuvriendelijk is, maar toch de voordelen van een moderne auto biedt. De Japanse ingenieur Takehisa Yaegashi wordt belast met het zoeken naar een combinatie van elektrische aandrijving en een benzinemotor. Het concept wordt getoond op de Tokyo Motor Show van 1995. De auto heet Prius, het Latijnse woord voor ‘voorop’, ‘eerder’.

Wat is er meer te zien? Exposities