4.7 uit 5 op Google
0

2015 London to Brighton Run

Dit jaar vindt de traditionele London to Brighton Run plaats op zondag 1 november. De ruim 500 hoogbejaarde auto’s van vòòr 1905 vertrekken één voor één vanaf 07:02 uur vanuit Hyde Park, in het centrum van Londen.

Enkele uren later komen de eerste auto’s aan in Brighton, aan de zuidkust van Engeland na een rit van ca. 100 kilometer.

Net als in voorgaande jaren is het Louwman Museum met een aantal auto’s vertegenwoordigd: de Peugeot Type 9 3,75HP uit 1895, de 1904 Darracq 12HP ‘Genevieve’ uit de gelijknamige film, en een Winton 22HP uit 1903.

In Engeland mochten de eerste auto’s volgens de wet in de bebouwde kom hooguit zes kilometer per uur rijden. Tevens moest er een man met een rode vlag voorop lopen als waarschuwing voor het naderende onheil. In 1896 werd deze zogenaamde ‘Red Flag Act’ afgeschaft en werd de maximumsnelheid verhoogd tot 20 kilometer per uur. 

Om dat te vieren werd er dat jaar een rit van Londen naar de kustplaats Brighton georganiseerd. Sinds 1927 wordt deze zogenaamde ‘London to Brighton Run’ jaarlijks gehouden.

Overigens is een rit als hierboven omschreven geen sinecure. Het weer is in deze periode van het jaar op zijn zachtst gezegd onvoorspelbaar. Daarnaast is het traject geaccidenteerd hetgeen een grote vaardigheid van de bestuurders vergt om ervoor te zorgen dat op dalende stukken voldoende snelheid wordt gemaakt om de onvermijdelijke hellingen succesvol te kunnen ‘nemen’. Desondanks vormen een nat pak en vermoeidheid (duwen!) geen beletsel voor een onvergetelijke beleving (zo zegt men!)

Phil Seed

Deel deze pagina
share
0

Uw mandje is leeg