4.7 uit 5 op Google
0

Simplex Crane Model 5

De steenrijke familie Rockefeller bezit twee exemplaren van dit type Simplex Crane Model 5, met 8,8 liter zescilinder motor en een vermogen van 110 pk.

Simplex Crane behoort rond de Eerste Wereldoorlog dan ook tot de beste auto’s die in Amerika worden gebouwd. In deze toerwagen kunnen gemakkelijk zeven mensen plaatsnemen, waarbij gebruikgemaakt kan worden van de klapstoeltjes achter de voorbanken. De carrosserie is van Brewster, die in later jaren ook tal van (in Amerika gebouwde) Rolls-Royces van fraaie koetswerken zou voorzien. Deze Simplex Crane is in juni 2013 gebruikt door het koninklijk paar tijdens hun kennismakingsbezoek aan Den Haag.

De Simplex Automobile Company uit New York City neemt in 1914 de Crane Motor Car Company over, met inbegrip van oprichter Henry M. Crane, en verhuist naar New Brunswick in New Jersey. Crane bouwt dan al een stille en krachtige zescilinder, die voor dit Model 5 wordt aangepast en verbeterd. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Simplex overgenomen door Emlen S. Hare, die een auto-imperium wil opbouwen. Dit mislukt volledig en Simplex vindt een roemloos einde, samen met merken als Mercer en Locomobile.

0

Uw mandje is leeg