4.7 uit 5 op Google
0

Fiat 850 Shellette Spider

Met hun volledig open carrosserie en rieten interieur – inclusief rieten dashboard – zijn deze zogenaamde strandauto’s in de jaren zestig en zeventig regelmatig te vinden in de omgeving van de Franse Rivièra.

Vaak verblijven de auto’s bij de zomer-huizen van de jetset of varen ze mee op hun plezierjachten. Zo ook de twee Fiats 850 ‘Shellette’ van de rijke industrieel Simon Kingston uit het Californische Santa Barbara, waarvan dit er een is. In de zomer woont hij op zijn in Monte Carlo afgemeerde privé-jacht en gebruikt hij de auto’s als hij aan land gaat.

De Italiaanse ontwerpstudio Ghia begint de strandwagentrend in de jaren vijftig met auto’s op Fiat-basis, die de typeaanduiding ‘Jolly’ krijgen. Dan volgt ontwerper Giovanni Michelotti met een strandauto op basis van de DAF 32 (!), de zogenaamde ‘DAF Kini’. Deze auto wordt destijds gebruikt door de Nederlandse Koninklijke familie bij hun vakantieverblijf in Porto Ercole. Later gaat Michelotti over op het platform van de Fiat 850. Van deze ‘Shellettes’ worden er circa tachtig gemaakt.

0

Uw mandje is leeg