4.7 uit 5 op Google
0

Nagant Type D 14-16HP Town Car

Een comfortabele stadsauto, maar de imperiaal op het dak van deze Nagant verraadt dat dit ook een reiswagen is, een auto voor langere afstanden.

De chauffeur doet zijn werk deels in de open lucht; de familie – let op het wapen op de portieren – koestert zich in een met brokaat afgezet interieur. Communiceren met de chauf-feur gaat via een spreekbuis. Zoals bij veel auto’s uit die tijd is de linker zijlantaarn voorzien van een groene band om de linkerzijde aan te duiden. In de scheepvaart zit het groen overigens aan stuurboord, dus rechts.

Deze uit 1909 stammende Nagant, de eerste auto van het merk die cardanaandrijving had, is nieuw geleverd aan een klant in Maastricht. Het plaatje van de Maastrichtse dealer is nog op de auto aanwezig. De carrosserie is gemaakt in Aken. De auto is nooit gerestaureerd en staat nog in de originele lak.

De in het Belgische Luik vervaardigde Nagant staat bekend als solide en betrouwbaar. Nagant, van oorsprong een wapen- en machinefabriek, gaat eind 19e eeuw auto’s produceren. Eind jaren twintig wordt Nagant overgenomen door Impéria-Excelsior.

0

Uw mandje is leeg