4.7 uit 5 op Google
0

Goodwood Festival of Speed 2015

Net als in voorgaande jaren was ook in 2015 het Louwman Museum aanwezig op het fameuze Goodwood Festival of Speed in het Engelse graafschap West Sussex.

Het museum had een drietal zeer sportieve auto’s meegenomen: de 1903 Gordon Bennet Napier, de 1956 Jaguar D-Type en de Toyota Camry Nascar raceauto uit 2013.

Het Festival of Speed, ooit kleinschalig in 1993 begonnen, is uitgegroeid tot één van de meest spraakmakende auto evenementen ter wereld. Het is als het ware een openluchtmuseum voor de auto, met het voordeel dat je ze ook allemaal ziet en hoort rijden. Goodwood trekt deelnemers en toeschouwers uit alle windstreken, en is elk jaar al vroeg uitverkocht.

De deelnemende auto’s zijn ingedeeld in verschillende klassen, die alle voor veel spektakel zorgen. De alleroudste auto’s, verzameld onder de noemer “Clash of the Titans” (titanenstrijd) varieerden tussen de gigantische vuurspuwende 28,5 liter Fiat S76 genaamd ‘Beast of Turin’ en de (ogenschijnlijk) fragiele Darracq met 25,4-liter V8 motor en 200 pk. Uit 1905. In deze klasse maakte ook onze Napier enkele snelle ritten.

De Jaguar D-Type van het Louwman Museum, die in 1957 de overwinning behaalde op Le Mans, is een regelmatige verschijning op Goodwood.

 

Naast de tijd- en demonstratieritten op de heuvelklim wordt voor het huis van Lord March, op wiens landgoed het evenement plaatsvindt, een concours d’élegance gehouden, ook weer ingedeeld in verschillende klassen. O.a. waren hier enkele meesterlijke creaties te zien van carrossiers Figoni et Falaschi, van wie in het Louwman Museum de fameuze Talbot Lago Teardrop Coupe te vinden is.

Een prachtig schouwspel wordt geboden door het professioneel aangelegd Rally parcours. Veel stof en opspattende stenen levert een mooi spektakel op. In het veld ernaast wordt met off-roaders prachtige sprongen gemaakt, tot groot genoegen van de vele toeschouwers.

Op gezette tijden worden ook indrukwekkende vliegshows gegeven, o.a. door de ‘Red Arrows’. Naast alle historische automobielen kan het publiek ook moderne auto’s bewonderen. Tal van hedendaagse autofabrikanten zijn aanwezig, waarmee het evenement tevens een groots opgezette autotentoonstelling is geworden.

Verder laten we de foto’s in onderstaande slideshow voor zich spreken.

Phil Seed

Deel deze pagina
share
0

Uw mandje is leeg