4.7 uit 5 op Google
0

Koning onthult gerestaureerde Glazen Koets

Zijne Majesteit de Koning heeft maandag 16 maart j.l  in het Louwman Museum de gerestaureerde Glazen Koets onthuld.

Met de onthulling opent de Koning een tentoonstelling over de restauratie van het rijtuig, die, na twee jaar historisch vooronderzoek, vijf jaar heeft geduurd. De Glazen Koets wordt tentoongesteld in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Op 16 maart, de dag dat de tentoonstelling officieel wordt geopend, is het 200 jaar geleden dat Willem I het koningschap aanvaardde.

Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons, die het rijtuig in 1826 afleverde. Het is daarmee het oudste rijtuig van het Koninklijk Staldepartement en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was de koets onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus.

De Glazen Koets heeft een donkerblauwe kast, afgezet met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De naam komt van het glas dat de kwetsbare ornamentenrand die onder de vensters op de kast van de koets is aangebracht, beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van geborduurde passementen, de zitkussens zijn gevuld met een vulling van paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.

Van 17 maart tot en met 21 juni zijn de Glazen Koets en de tentoonstelling over de restauratie in het museum te zien.

(bron foto bovenaan pagina: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven/Jan Stevens)

Deel deze pagina
share
0

Uw mandje is leeg