4.7 uit 5 op Google
0

Louwman Museum toont uniek filmduo tijdens Prewar Days

Na hun debuut tijdens de Veteran Car Run van Londen naar Brighton eerder deze maand keren de automobiele hoofdrolspelers uit de beroemde familiefilm Genevieve terug naar het Louwman Museum, maar niet zonder eerst een exclusieve tussenstop te maken in Kortrijk. Tijdens de Pre War Days in de Kortrijk Xpo schitteren de Darracq 12 hp Genevieve en de Spyker 12-16 HP Double Phaeton in hun oorspronkelijke filmtenue.

Waar de Darracq 12 hp Genevieve al decennialang identiek is aan de filmauto, daar is de Spyker 12-16 HP Double Phaeton na zijn optreden op het witte doek teruggebracht in zijn oorspronkelijke fabrieksspecificatie. Tot begin dit jaar kleurde de Nederlandse auto donkergroen en beschikte hij over een voorruit en grote softtop achterop. Ook na zijn eerste grote restauratie eind jaren 60 behield de Spyker zijn originele fabrieksaankleding, die afwijkend was van de lichte kleurstelling in de film. Vanwege het bijzondere filmoptreden en het permanente samenzijn met tegenspeler in Genevieve besluit eigenaar Louwman Museum om de Spyker terug te brengen in de filmuitvoering. Onder de donkergroene verf wordt de filmkleur ontdekt, net als op het chassis. Na een intensieve restauratie van enkele maanden staat de Spyker er nu weer als mede-hoofdrolspeler uit de rolprent Genevieve bij.

In 2023 is het precies 70 jaar geleden dat de film Genevieve in Engeland in première ging. Het fictieve verhaal gaat over twee mannen met een klassieke automobiel, waarmee ze een wedstrijd houden. Gedurende het verloop van de tweestrijd gaat het de mannen niet langer om de snelste auto, het wordt een persoonlijke strijd. En dat onder toeziend oog van hun vrouwelijke partners, die zich ergeren aan het gedrag van hun metgezellen. Het resultaat is een komische weergave van een race, waarbij de heren en dames in lachwekkende situaties terechtkomen. De automobiele hoofdrolspelers worden vertolkt door een Darracq 12-HP en een Spyker 12-16 Double Phaeton. Bijzonder in de film is dat de Darracq uit 1904 in de film wordt bestuurd door John Gregson, in de film advocaat Alan McKim, die eigenlijk helemaal niet kan autorijden. Dat de auto de film heeft overleefd blijkt uit het gegeven dat de auto zich nu in de Louwman Museum-collectie bevindt.

De Darracq 12 HP Genevieve en Spyker 12-16 hp Double Phaeton zijn van vrijdag 1 tot en met zondag 3 december 2023 tijdens de 3e editie van Prewar Days te bezichtigen. Deze bijzondere beurs staat volledig in het teken van de vooroorlogse auto- en motorindustrie. De organisatoren vullen in Kortrijk Xpo meer dan 6.000m² aan exclusieve vooroorlogse oldimers, motoren, automobilia en onderdelen met standhouders uit 8 verschillende Europese landen.

Voor meer informatie: www.prewardays.be.
Info: Prewar Days 2023 van 1 tot 3 december in Kortrijk Xpo.
Contact: Michael Bossaert +32 497 80 31 41 – Lawrence Bossaert +32 493 76 77 61 – mail: info@prewardays.be

Deel deze pagina
share
0

Uw mandje is leeg