4.7 uit 5 op Google
0

NAMAC-leden showen vele duizenden miniatuurauto’s

Dit jaar viert de NAMAC haar vijftigjarig bestaan met een enorme miniatuurauto-expositie van 1 juli tot en met 9 augustus 2015 in het Louwman Museum.

Jhr. Gijs van Lennep heeft dinsdag 30 juni in het Louwman Museum in Den Haag de Jubileumtentoonstelling van de NAMAC, de Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club, geopend. Met het plaatsen van een exclusief schaalmodel van de Porsche 917 in een vitrine waarin dit miniatuur nog ontbrak, verrichtte Van Lennep onder grote belangstelling de openingshandeling.

Het miniatuur waarmee Van Lennep de expositie completeerde, is een 1:18-schaalmodel van de Porsche 917 waarmee hij in 1971 de roemruchte 24-uursrace van Le Mans won. Hij vestigde in die race met teamgenoot Helmut Marko een afstandsrecord (5.335,313 km in 24 uur) dat tot 2010 heeft standgehouden. Van Lennep won overigens in 1976 nogmaals de 24-uursrace van Le Mans. In dat jaar won hij de race met een Porsche 935, waarvan uiteraard óók een miniatuur is te bewonderen op de NAMAC Jubileumtentoonstelling.

De jubileumtentoonstelling omvat maar liefst 112 vitrines, die zijn opgesteld in de Great Hall en de Toyoda-zaal van het Louwman Museum. Leden van Europa’s grootste vereniging van verzamelaars van miniatuurauto’s laten ieder met een eigen thema allerlei aspecten van hun hobby zien. Ook toont de club historische voorwerpen en documenten uit haar rijke geschiedenis.

Elke vitrine is ingericht door een ander NAMAC-lid, zodat allerlei verzamelthema’s aan bod komen. Er is immers veel meer dan de spreekwoordelijke Dinky Toys en plastic bouwdozen. De tentoonstelling geeft een idee hoe breed de miniatuurautohobby is, overigens zonder in die opzet compleet te kunnen zijn.

Verzamelaars geven hun eigen invulling aan de hobby. Veel NAMAC-leden bouwen, verbouwen en restaureren hun modellen zélf. Daarvan zijn op de Jubileumtentoonstelling ook legio voorbeelden te bewonderen. Natuurlijk staan de vitrines vol met miniatuurauto’s, trucks en andere voertuigen van allerlei fabrikanten, automerken en schalen – van Dinky Toys tot Matrix, van de T-Ford tot de Toyota Prius, van vuilnisauto’s tot racetrucks en van politieauto’s tot race- en rallyauto’s. 

Maar ook een indrukwekkende maquette van het voormalige Citroën-gebouw aan het Stadionplein in Amsterdam is te bewonderen, net als intrigerende schilderijen van Dinky Toys die duidelijk laten zien dat kinderen ermee gespeeld hebben en modellen van auto’s uit liedjes, voor het ultieme jeugdsentiment…

Catalogus

Bij de Jubileumtentoonstelling geeft de NAMAC een catalogus uit, waarin de club en de deelnemers aan de expositie toelichting geven op al het moois dat is tentoongesteld. Natuurlijk zijn elke dag ook NAMAC-leden aanwezig, die nog meer kunnen vertellen over deze mooie hobby en die graag de vragen van bezoekers beantwoorden.

Deel deze pagina
share
0

Uw mandje is leeg