4.8 uit 5 op Google
Open van dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00u
0
Welkom Maak hieronder uw keuze

Stap in de geschiedenis van de Indy 500

De 500 mijl van Indianapolis is de belangrijkste autorace in Amerika. Vanaf 1911 leggen de deelnemers 200 rondes af op de supersnelle oval baan. De bijnaam van deze oval is The Brickyard omdat het oorspronkelijk bestond uit klinkers. Deze originele klinkers liggen trouwens nog steeds bij de start en finish, de rest is asfalt geworden. Ieder jaar is de race op de zondag voor Memorial Day. De winnaar drinkt traditioneel een flesje melk bij de prijsuitreiking.

 

 

 

 

 

 

 

 

Triple Crown of Motorsport

De ultieme prestatie

De Indy 500 behoort samen met de Grand Prix van Monaco en de 24-uurs van Le Mans tot de “Triple Crown of Motorsport”. Veel coureurs vinden het winnen hiervan de ultieme prestatie. Fernando Alonso, Jacques Villeneuve en Juan-Pablo Montoya waren er dichtbij, maar alleen Graham Hill (vader van Damon Hill) heeft alle 3 de races op zijn palmares staan.

De Lola-Chevrolet van Arie Luyendyk

In 1990 en 1997 werd de race gewonnen door de Nederlander Arie Luyendyk. Zijn eerste overwinning behaalde hij met een Lola-Chevrolet. Zijn gemiddelde snelheid in de race was maar liefst 382,2 kilometer per uur. Arie is de meest succesvolle Nederlandse coureur in de Verenigde Staten. Een replica van zijn auto uit 1990 is te bewonderen in het Louwman Museum. Naast veel andere blikvangers die de Indy 500 hebben verreden tussen 1920 en 1961.

1920

Stutz Bearcat 

In de Jaren 20 werd gereden met zogenaamde “speedsters”. Een laag chassis, sterke motor en weinig opsmuk. Een kap, voorruit en portieren ontbraken vaak. De Stutz Bearcat had als grootste concurrent de Mercer Raceabout.

Lees meer

1933

Hudson Straight Eight Indianapolis 

In 1930 besluit de Indy 500 organisatie dat de racers voorzien moeten worden van standaard motoren. Reden was dat de kosten te hoog werden. Hierdoor namen veel grote autofabrikanten weer deel aan de race, zoals deze Straight van Hudson. Achteraf bleek deze keuze de redding van de Indy 500.

Lees meer

1952 

Ferrari 375 Indianapolis 

Deelnemen aan de Indy 500 in 1952 was niet de beste inschatting van Ferrari. De autosportfederatie FIA nam de Indy 500 dat jaar echter op in het Formule-1 kampioenschap.  Waardoor Ferrari zijn Grand Prix-racers voor deze race modificeerde. De Ferrari met de talentvolle Ascari achter het stuur was de enige die zich voor de race wist te kwalificeren.

Lees meer   Bekijk video

1961

Watson Indianapolis

De Watson was de eerste auto waarin polyester en magnesium is toegepast. Ook was deze auto langer, lager en aerodynamischer dan veel van zijn concurrenten. Het zwaartepunt van deze auto lag speciaal voor de Indy 500 aan de linkerkant van de auto.

Lees meer

2021 

De Indy 500 van dit jaar 

Rinus van Kalmthout, ook wel bekend als “Veekay” was dit jaar, nadat hij als derde wist te kwalificeren een grote kanshebber. Hij finishte uiteindelijk als achtste. Rinus zijn grote mentor in de VS is trouwens Arie Luyendyk.

0

Uw mandje is leeg