4.7 uit 5 op Google
0

Austin A90 Atlantic Convertible

Slechts weinigen zullen bij de eerste aanblik van deze auto meteen denken dat hij uit Engeland afkomstig is, met zijn lange voorschermen die pas aan de achterzijde verdwijnen, de bedekte achterwielen, de vele chroomstrips en de mistlamp in het midden.

Het is ook niet de bedoeling dat hij er Engels uitziet, want deze Austin Atlantic is specifiek gemaakt voor de Amerikaanse markt.
Om de aandacht op de auto te vestigen, wordt in 1949 in Amerika een geslaagde duurrecordpoging gedaan, waarbij de Atlantic in zeven dagen tijd een gemiddelde snelheid rijdt van 113 km/u over een afstand van 19.000 kilometer.

Het idee achter de Austin Atlantic vloeit voort uit het sterk op export gerichte Engelse regeringsbeleid van na de oorlog: ‘Export or perish’ (vrij vertaald: ‘Exporteren of verzuipen’).

Maar de Amerikanen prefereren hun eigen grote V8’s boven de 2,7 liter viercilinder van de Austin. Slechts zo’n 350 van de circa 8.000 geproduceerde Atlantics vinden hun weg overzee. De motor is later toegepast in de Austin-Healey 100, die wel een succes wordt.

0

Uw mandje is leeg