4.7 uit 5 op Google
0

Benz 5-HP Phaeton

Achterin deze enorme auto, geschikt voor het vervoer van zes mensen, bevindt zich een ééncilinder motor van liefst drie liter inhoud.

De krukas zit niet in een behuizing en draait dus in de open lucht. Tijdens de rit moet regelmatig worden gestopt om de krukas te smeren. Ook deze auto wordt nog gestart door middel van een forse ruk aan het vliegwiel.

Deze Benz is vermoedelijk dezelfde, die in 1924 op de Amsterdamse AutoRAI als ‘klassieker’ staat. Op dat moment is de auto 29 jaar oud. Eerder dat jaar is hij vanuit Semarang op het eiland Java in voormalig Nederlands-Indië verscheept naar Nederland. Op Java was deze Phaeton de meest luxe auto, onder meer uitgevoerd met een groenwit gestreept baldakijn en dito gordijntjes, ter bescherming tegen de tropische zon. Dit ‘zomerdak’ was een optie en kostte 175 mark.

De auto behoort lange tijd toe aan de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) voordat hij wordt toegevoegd aan de collectie van het Louwman Museum. Sinds de jaren zeventig neemt de auto regelmatig deel aan de jaarlijkse London to Brighton Run.

0

Uw mandje is leeg