4.7 uit 5 op Google
0

Bikkers Steam Car

Het lijkt een brandweerwagen, maar het is een reinigingsvoertuig. Het is het oudst overgebleven bedrijfsvoertuig in Nederland dat dienst heeft gedaan bij de overheid.

Begin twintigste eeuw wordt deze Bikkers gebruikt door de Gemeente Amsterdam voor het reinigen van gevels, reclamezuilen en ander stadsmeubilair. De stoom-machine zorgt niet alleen voor de voortbeweging, maar drijft ook een hogedruk-stoomspuit aan.

Het is een typisch werkvoertuig. Met comfort is geen rekening gehouden. De inzittenden zijn nauwelijks beschermd tegen de weersinvloeden. Er is geen voorruit en geen dak. De auto heeft massieve banden; de voorwielen zijn schijven, opgebouwd uit houten delen.

Het is niettemin een brandspuitenfabrikant die dit voertuig gemaakt heeft: A. Bikkers & Zn. uit Rotterdam, een bedrijf met een historie die teruggaat tot 1783. Eind 19e eeuw mag Bikkers zich zelfs hofleverancier noemen.

Het bedrijf staat in 1905 aan de basis van de eerste autobrandspuit in Nederland, eveneens een door stoom aangedreven voertuig. In 1983, tweehonderd jaar na de oprichting, houdt Bikkers op te bestaan.

0

Uw mandje is leeg