4.7 uit 5 op Google
0

Imperial Crown Sedan

Subtiele ontwerpdetails doen het lijken alsof deze auto naar voren wil: het lage silhouet, de schuine lijn achter de koplampen en parallel daaraan de lijn van de voorste wielkasten.

Het wordt de ‘Forward Look’ genoemd, een stijl die ontwikkeld is door Chrysler-ontwerper Virgil Exner en vanaf 1955 wordt toegepast op alle modellen en merken van de Chrysler Corporation, inclusief het luxemerk Imperial. Met name bij dit topmerk kan Exner zich uitleven. Let in dit verband ook op de reservewielvorm op de kofferbak, de sierbeugel achterop het dak, de gebogen zijruiten (dit is de eerste auto waarbij dit is toegepast) en de zogenaamde ‘gunsight taillights’ – ringen bij de achterlichten die aan het vizier van een geweer doen denken.

Kenmerkend zijn de draaibare voorstoelen (‘swivel seats’) om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. In de optielijst van Chrysler staan voor dit type een voetbediende (!) transistorradio en een HiFi-platenspeler.

Imperial is van oorsprong de typeaanduiding voor de grootste en meest luxueuze Chrysler. In 1955 wordt het een apart merk binnen de Chrysler Corporation om te concurreren met Lincoln en Cadillac. Rond de oliecrisis in de jaren zeventig wordt Imperial als merk opgeheven.

0

Uw mandje is leeg